Во над десетина чамци и катамарани, приватни лица секојдневно превезуваат десетици туристи до пештерата Врело, една од најдлабоките подводни пештери во Европа и во светот. Нема редар, ниту водич ниту пак карстолог кои би ги регулирале посетите, се повикува наовинарката Жанета Трајкоска на напис на „ Дома #ДобредојдовтеДома #ИКС

Општина Сарај признава дека Матка е узурпирана од поединци, Министерството за животна средина ја префрла топката на Град Скопје, а оттаму молчат за овој проблем.


И додека на терен врие од посетители, Државниот завод за статистика нема регистрирано ниту еден турист во Општина Сарај од 2011 до 2023 година, вели Трајкоска.