Бугарската историска заедница одамна, повеќе од 30 години, не го користи терминот фашизам кога зборуваше за владеењето во Бугарија во периодот 1934-1944 година, изјави проф.Даниел Вачков, директор на Институтот за историски студии при Бугарската академија на науките за БГНЕС.

Според него, во историскиот еснаф има јасен консензус дека владеењето пред 9 септември не може да се дефинира како фашистичко.

„Да, ттоа е авторитарно и многу отстапува од демократијата, но не носи белези на фашистичка власт“, ​​нагласи проф. Вачков.

Една од причините поради која бугарските историчари излегоа со овој став се честите фалсификати на историјата од „колеги историчари“ од Република Македонија, пишува БГНЕС.

Бидејќи многу луѓе, па дури и медиуми кај нас не беа свесни дали има причина да не обвинуваат за фашизам, одржавме тркалезна маса.
На него, со многу сериозни аргументи, ја изнесовме тезата дека нема шанси власта во Бугарија да се дефинира како фашистичка, бидејќи низа критериуми не го дозволуваат тоа.

Имаме јасно наведени модели како што се фашистичка Италија и нацистичка Германија. Кога ќе се споредиме со овие модели, ја гледаме огромната разлика, што не ни дава основа да зборуваме за фашизмот кај нас“, потврдува проф. Вачков.

БГНЕС, потсетува на главните точки од мислењето на водечките бугарски историчари за ова прашање:

Во Бугарија не се создава водечка фашистичка партија..

Фашизмот никогаш не дојде на власт во Бугарија..

Фашистичките организации не учествуваа во владеењето на земјата во текот на целиот период од 1920-тите до есента 1944 година…

Власта на земјата од 1934 до 1944 година била авторитарна, но не и фашистичка. За целата деценија од своето постоење, политичкиот режим остана целосно непартиски.