Официјални владини документи откриваат зошто шефот на обвинителството за организиран криминал Ислам Абази не смее да ги гони Ахмети, Груби и другите функционери на ДУИ за кои постојат индиции дека се дел од корупција или криминал.

,,ОВА е документот, од 04.04.2022, одлуката потпишана од Артан Груби, за вработување, каде што на третата страница е името на снаата на Ислам Абази.

Од тука, Шпреса Абази експресно преминува во АЕК, каде што е вработена како Советник за одговор на компјутерски инциденти! Ова се јавни податоци, објавени на страницата на АЕК”, објави денеска портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски.

Стоилковски открива дека директор на АЕК е Јетон Акику, познат и како зет на Невзат Бејта, човекот со кого Абази има ,,случајни фотографии”, исто како што има фотографии со фамилијата на Али Ахмети!

,,За потсетување, сопругата на Ислам Абази, од 23 мај годинава е нов обвинител на ОЈО Кичево!

Па, почитувани има ли се уште некој што верува дека Ислам Абази ќе покрене, иницира истраги за скандалите, аферите, богатењето, самоволието на Артан Груби, на семејството Ахмети коешто без денар стана сопственик на 40 отсто од милионската зделка „Соравија“, за Рамиз Мерко којшто со 30 кривични дека заврши на црната листа? Ислам Абази е нем пред фактите за криминал, па дури и ја прекина комуникацијата со ДКСК.

Потсетуваме дека за изборот на Абази, којшто од непознат обвинител со тајно гласање беше избран за ЈО за организиран криминал и корупција, реагираше и меѓународната заедница! Оттука, секому му е јасно дека зад декларативните изјави на Артан Груби и на Али Ахмети за барање „сеопфатна истрага“ за ДУИ стои сигурност дека ништо нема да биде преземено”, вели Стоилковски.

Секој ден има нов коруптивен скандал, секој ден испливува нов криминал поврзан со владата и владеењето на ДУИ. Македонија тоне во криминал и корупција, а институциите се однесуваат како партиски штабови на ДУИ, додека СДС ги поддржува само и само за ден повеќе на власт!

Само избори се спасот!, рече Наум Стоилковски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ.