Губењето еден час попладневна светлина предизвикува или ја продлабочува депресијата кај ранливите лица. Секој што веќе „влече“ депресија може да доживее влошување на симптомите поради ова. На почетокот на ноември, воедно почнува да коси сезонското нарушување на расположението, популарно познато како зимска депресија.

Се шпекулира дека зголемувањето на стапката на депресија е последица на наглото забрзување на самракот како резултат на враќањето на зимското сметање на времето, како и на општото скратување на денот во овој период од годината. Поради пократкиот ден, т.е. помалку дневна светлина, некои би можеле да почувствуваат симптоми како што се недостаток на енергија, летаргија, зголемен апетит, нарушувања на спиењето, зголемена желба за слатко и намалена сексуална активност.

Бидејќи има помалку сонце, потребно е да се балансира исхраната. На менито треба да бидат вклучени намирници богати со витамин Д, како што се риба, говедски црн дроб, жолчка од јајце, сирење и млечни производи, некои видови печурки и квасец.

Од друга страна, сметањето на зимското време има и некои корисни ефекти. Според некои научници, утврден е намален број сообраќајни несреќи и пониска стапка на инфаркти. Очигледно, подолгото спиење ја подобрува концентрацијата и го штити срцето.

Семејствата во зимскиот период повеќе се дружат и разговараат, што резултира со подобри односи и поквалитетно поминување време заедно. Ова е веројатно затоа што помалку време се троши надвор поради пониските температури и пораното стемнување. На организмот му е полесно да премине во зимско отколку во летно време, бидејќи е помал напорот да спие подолго отколку пократко.