Жозеп Борел на Украина: ЕУ не е банкомат

Високиот претставник на ЕУ за надворешни работи, Жозеп Борел, по својата прва посета на Украина изјави дека Унијата ќе продолжи да ја поддржува таа земја, но дека тоа зависи владеењето на правото и да тргне во борба против корупцијата.

Во изминатите шест години, откако со превратот поддржан од Запад во Киев беше промената власта која одржуваше тесни врски со Москва, Украина од ЕУ добила поддршка од досега „незабележани“ 14 милијарди евра.

„И како што му кажав на претседателот, ЕУ ниту е добротворна институција, ниту е банкомат: најдобро ќе ѝ помогнеме на Украина ако ѝ помогнеме да ги спроде реформите. Но, единствени и само Украинците тоа може да го сторат“, порача Борел.