„Како ја нарекувате земја во која речиси еден од 10 возрасни лица има медицински долгови и каде скршена коска може да ве доведе до банкрот? Земја во која град со повеќе од 160.000 жители неодамна немаше здрава вода за пиење со недели? Земја во која очекуваниот животен век опаѓа втора година по ред, а сиромашните луѓе ја продаваат крвната плазма за да врзат крај со крај? Земја во која стапката на смртност на црните жени во главниот град е речиси двојно повисока отколку кај жените во Сирија?

Ја нарекувате една од најбогатите земји во светот“, пишува „Гардијан“.

САД се втора најбогата земја во светот (неодамна претекната од Кина) кога ќе ги погледнете националните биланси. Тоа е најголемата економија во светот кога се гледа БДП. И тоа е дом на некои од најбогатите луѓе во светот. Со сите овие мерки на напредок, САД одлично се снаоѓаат. Но, другите показатели, сепак, работите не се толку розови.

Обединетите нации неодамна ги спуштија САД на 41 место од 32 на глобалното рангирање врз основа на нивните цели за одржлив развој. Како и сè што е поврзано со ОН, овој индекс е сложен, но фундаментално е фокусиран на квалитетот на животот на обичните луѓе, а не на создавањето богатство.

И според овој показател, САД се веднаш зад Куба и веднаш над Бугарија.

САД „стануваат земја во развој“, изјави минатата недела економист од МИТ врз основа на овој индекс.

Ако го читате ова од другата страна на Атлантикот, работите не се многу подобри. Анализата во „Фајненшл тајмс“ минатата недела покажа дека „според сегашните трендови, просечното словенечко домаќинство ќе биде подобро од она во Британија до 2024 година, а просечното полско семејство ќе се придвижи напред пред крајот на деценијата“.

Во суштина, анализата заклучува дека нееднаквоста во приходите во САД и Обединетото Кралство е толку голема што и двете нации треба да се класифицираат како сиромашни земји со многу богати луѓе. Од кои повеќето се чини дека се во владата, додава Гардијан.