Жителите на Летонија што ќе добијат руско државјанство ќе мора да ја напуштат земјата

TOPSHOT - Two girls attend festivities as Latvia's large Russian minority gathers at the Victory Monument to mark 72 years since the end of World War II and to commemorate the Soviet victory over Nazi Germany in Riga, Latvia on May 9, 2017. Known as Victory Day to Russians, May 9 remains a divisive date in the Baltic state. A quarter of the two million population, ethnic Russians see it as a celebration of the 1945 Nazi surrender to the Red Army in Berlin, but most ethnic Latvians see it as the start of a harsh 50-year Soviet occupation. / AFP PHOTO / Ilmars ZNOTINS (Photo credit should read ILMARS ZNOTINS/AFP via Getty Images)

Министерството за надворешни работи на Летонија соопшти дека ќе бидат направени измени во националното законодавство, според кои нејзините жители што ќе добијат руско државјанство ќе мора да ја напуштат земјата.

„Русија ќе ја разгледа можноста за поедноставување на доделувањето државјанство на Русите кои живеат во балтичките земји… Во овој случај, новопечените руски државјани нема да добиваат дозвола за престој и тие ќе мора да ја напуштат Летонија. Неопходно е да се воведат соодветни појаснувања во националното законодавство“, напиша шефот на дипломатијата Едгар Ринкевич на социјалните мрежи.

Минатата година во членката на Европската унија што на исток се граничи со Русија и бивша советска република беа регистрирани 1,8 милиони жители, од кои 24,48 проценти Руси.