Збогум Република Македонија, стануваме Република Северна Македонија

Со 80 гласови за Собранието вечерва го усвои предлогот за промена на уставот согласно Преспанскиот договор со кој Македонија ќе стане Република Северна Македонија.

Покрај 72 гласа од пратениците на власта за промена на името на државата гласаа и 8 пратеници на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата:

Бети Канчевска Милевска
Љубен Арнаудов
Крсто Мукоски
Сашо Василевски
Нола Исмајлоска Старова
Зекир Рамчиловиќ
Емилија Александрова
Владанка Авировиќ