Дигиталните вештини носат загарантиран напредок во кариерата и во финансиската независност

Истражувачите анализираа стотици милиони неодамнешни огласи за работа во Соединетите Американски Држави (САД) за да ги идентификуваат четирите најбарани вештини на денешното променливо работно место.

Анализата на 228 милиони огласи за работа покажа дека најбрзо растечките групи на вештини со најголема побарувачка се вештачката интелигенција (ВИ) и програмирањето, програмирањето во облак, управувањето со производи и социјалните медиуми. Дури еден од осум огласи за работа во САД моментално наведува една од овие вештини како неопходен услов.

Петгодишната стапка на раст за овие четири групи знаења беше 122 проценти во 2021 година. За оние работници кои ги поседуваат или стекнуваат овие најпосакувани вештини, наградите ќе бидат големи, според Светскиот економски форум. И заработката и можностите за таков поединец ќе ја надминат секоја просечна работа, од почетокот до крајот на кариерата.

Веќе по 7-8 години кариера, нивната просечна годишна плата надминува помеѓу 120 и 140 илјади долари.

Работниците со вештини за социјални медиуми не можат да постигнат таков почеток, но во рок од три години тие исто така заработуваат повеќе од работниците во повеќето други индустрии.

Како што побарувачката за дигитални вештини се шири низ индустриите, некои традиционални работни улоги, вклучително и технологијата, доживуваат брз пад. Анализата открива дека бизнис консалтинг (консалтинг), специјализирана продажба, архитектура и администрација на бази на податоци, мрежни протоколи, веб дизајн и развој забележале голем пад на побарувачката.

Текстот е превземен од centar.mk