Водопадите на реката Нијагара во источниот дел на Северна Америка, на границата меѓу САД и Канада.

Со над 168.000 кубни метри вода во минута, овие водопади се едни од најмоќните и најпознатите во светот.

Интересно е што водата во водопадите Нијагара никогаш не престанува да тече, дури и во зима, на екстремно ниски температури.

Единствениот пат кога е забележано во историјата водата да престанува да тече е во 1912 година, кога т.н. „Леден мост“, од брег до брег поради неподнослива зима..