Американската потсекретарка за политички прашања Викторија Нуланд вели дека рускиот претседател Владимир Путин не е искрен во врска со мировните преговори со Украина и дека војната ја носи на ново ниво на варварство обидувајќи се да ги изгасне светлата врз цивилите.

„Дипломатијата очигледно е цел на сите, но мора да имате подготвен партнер“, им рече таа на новинарите. „И многу е јасно, без разлика дали станува збор за нападите врз енергетската инфраструктура, дали се работи за реторика од Кремљ и општиот став, дека Путин не е искрен или подготвен да го стори тоа.


„Путин ја однесе оваа војна на ново ниво на варварство, внесувајќи ја во секој дом на Украина додека се обидува да ги исклучи светлата и водата и да го постигне она што не можеше да го направи на бојното поле“, рече Нуланд.

Реагираше портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова:

„Не е до Нуланд да го учи светот – САД и НАТО ги уништија енергетските мрежи“, рече Захарова на каналот Телеграм, потсетувајќи на нападите врз Србија во 1999 година.

За време на нападот, воените авиони во Србија ја прекинаа електричната енергија во повеќе од 70 отсто од територијата, според НАТО. Индекс.хр