Во интервју за „Политико“и на прашање околу спорот со Македонија и перспективите за членство на земјава во ЕУ, шефицата на бугарската дипломатија и вицепремиер Екатерина Захариева вели дека позицијата на Софија по ова прашање нема да се промени по гласањето на изборите во Бугарија на 4 април.

Има „јасни услови“ за почеток на преговорите вели Захариева и побара.

„Опипливи резултати во отсликувањето на договорот од Преспа меѓу Грција и С. Македонија и нашиот Договор за пријателство“, рече Захариеваи побара.