Агресијата врз македонските Бугари се одвива под добронамерниот поглед на властите во Република Македонија. Во отсуство на акција, извинувањата и ветувањата на македонските власти не се доволни.

Претседателот Стево Пендаровски не ги штити интересите на својата татковина, туку служи на политиката на Србија и Русија на Балканот. Тој со своите изјави го кочи развојот на односите меѓу Софија и Скопје.

Ова во интервју за БГНЕС го изјави Екатерина Захариева, претседателка на Комисијата за надворешна политика на 48. Народно собрание и поранешен вицепремиер и министер за надворешни работи (2017-2021).

За БГНЕС врска со бруталното претепување на секретарот на Бугарскиот клуб во Охрид, Христијан Пендиков, кој е примен на лекување во ВМА, како и за изјавата на претседателот Пендаровски, во која тој си дозволува да упатува незаслужени и многу навредливи забелешки критикувајќи ја Бугарија, вклучително и да не научи за историјата.

„Бугарија мора да има многу дефинитивна и остра реакција на изјавата на претседателот на Република Македонија, Стево Пендаровски. За жал, ова не е првпат да дава остри изјави кои не помагаат во развојот на билатералните односи“, категорична е Захариева.

Захариева за денеска свика седница на Комисијата за надворешна политика, на која ќе биде сослушан и нашиот амбасадор во РСМ, Ангел Ангелов.

„Многу е важно од него да се слушне од прва рака, кој е начинот за нормализирање на односите, каква треба да биде бугарската реакција, да го слушнат и ставот на народните избраници и шефот на дипломатијата“, вели Захариева.