Загреб е на 4-то место во Европа по користење марихуана

Во една неодамнешна анализа во која се испитуваа трагите на наркотици во отпадните води на 75 европски градови, главниот град на Хрватска, Загреб се рангираше на 4-то место во однос на потрошувачката на канабис, на 11-то место во кокаин, на 12-то место во амфетамин и на 14-то место во однос на MDMA.

Истражувачкиот проект, спроведен од CORE Group Europe за анализа на отпадни води (SCORE) и Европскиот мониторинг центар за дроги и зависност од дрога (EMCDDA), беше прогласен за најголем ваков проект во Европа во 2021 година, пренесува N1.


SCORE е мрежа ширум Европа за стандардизација на пристапите што се користат за анализа на отпадни води и координација на меѓународни студии. Проектот анализираше примероци од отпадни води од 75 европски градови во 23 земји на ЕУ, како и Турција и Норвешка, за да го проучи однесувањето на потрошувачите на дрога.

Траги од сите пет дроги биле откриени во речиси сите градови, за разлика од претходните години кога географските шеми наводно биле поразновидни.

Најновите резултати покажаа дека кокаинот – сè уште најзастапен во градовите во западна и јужна Европа, особено во Белгија, Холандија и Шпанија – станува сè поприсутен во источна Европа.

Во Загреб, дневната потрошувачка на кокаин беше пресметана на 548,62 mg на 1.000 луѓе, што го става главниот град на Хрватска на 11-то место од 75 градови опфатени со истражувањето.

На врвот на листата се најдоа белгискиот Антверпен и швајцарскиот Сент Гален.

Во Загреб дневната потрошувачка на амфетамин била 151,41 mg на 1.000 луѓе, што го рангира на 12-то место во Европа.

Tраги од највисоко ниво на канабис се откриени во Хрватска, Чешка, Шпанија, Холандија, Словенија и Португалија.

Барселона е рангирана на прво место, со речиси три пати повеќе откриени нивоа од второпласираниот Амстердам.