Зоран Заев, почнал консултации со политичките партии за обезбедување двотретинско мнозинство за законот за јавно обвинителство, а прво ќе разговара со независните пратеници кои гласаа за уставните измени што произлегоа од Преспанскиот договор.

„Да, ќе разговарам прво со независните пратеници. Тие гласаа за уставните измени и верувам дека би дале поддршка за законски решенија што се во насока на европските перспективи на државата“, вели Заев.

Премиерот вели дека сепак, дека најголема одговорноста треба да преземат најголемите политички субјекти и очекува ВМРО-ДПМНЕ да покаже конструктивност и да не го блокира носењето на Законот за јавно обвинителство, пишува „Плусинфо“.