Во денешното гостување на радио Канал 77, премиерот Зоран Заев рече дека е извесно дека до крајот на годината Македонија нема да ги почне преговорите со ЕУ.

„Имаме уште малку време и простор, меѓутоа извесно е дека Бугарија месецов пак ќе стави вето. Мислам дека треба да почекаме да им поминат изборите во март, да размислуваат со трезвена глава. Да го немаат тој притисок од избори. На пролет да се решава прашањето“, оцени Заев.

Заев вели дека лидерска средба откако ќе разврши ова поглавје од преговорите со Бугарија: „-Веднаш штом завршат преговорите со Бугарија, ова поглавје на разговори, успешно или неуспешно, јас ќе свикам лидерска средба. Никаде во Европа не се прават лидерски средби во ек на разговори“, вели Заев.