За прв пат македонска национална ТВ за главен уредник доби жена доктор на науки

Телевизијата Алфа која има национална концесија стана првиот електронски медиум од топ македонските медиуми кој за шеф на информативната редакција доби доктор на науки.

Од денеска главен и одговорен уредник на ТВ Алфа е Искра Коровешовска долгогодишна новинарка која работела во А1 ТВ, Дневник и Алфа ТВ.

Коровешовска е доктор на комуниколошки науки а докторирала кај професорката Јасна Бачева на Правниот факултет Јустинијана Прима во Скопје.

“Од денеска мојата улога е одговорноста за вестите на Алфа телевизија. Главна да, но и најодговорни улога. Алфа има тим на луѓе кои вредат колку повеќе медиуми во едно, фантастични, професионални новинари! Сигурна сум ќе функционираме како тим – семејство кое ќе руши рекорди на гледаност! Алфа, тоа сме ние!”, напиша Коровешовска на својот Фејсбук профил денеска.

Заменик на Коровешовска во редакцијата на Алфа ТВ од денеска е именуван Драган Милосављевиќ кој во редакцијата е од формирањето на телевизијата.

Од пред еден месец нов директор на Алфа ТВ на местото на познатиот новинар Васко Ефтов стана Јани Бојаџи, режисер и телевизиски продуцент во повеќе филмски проекти и медиуми.