Бунтовникот од упадот во Капитол Хил, кој ги стави нозете на биро во канцеларијата на демократката Ненси Пелоси, е осуден на четири и пол години затвор.

Ричард „Биго“ Барнет беше меѓу толпата поддржувачи на Доналд Трамп кои упаднаа во Капитол во обид да го поништат изборниот резултат во 2020 година.

Тој позираше пред камерите откако упадна во канцеларијата на г-ѓа Пелоси и се пофали дека бришел плик пред да замине.

Тој бил вооружен со шок-пиштол и можел да и наштети на Пелоси, велат официјалните лица.

Неговите престапи вклучуваат попречување на службена постапка, влегување во јавна зграда со смртоносно оружје и кражба на владин имот.

Тој беше прогласен за виновен по осум обвиненија во јануари, откако поротниците расправаа помалку од три часа.

Во средата, тој беше осуден на 54-месечна затворска казна од федералниот судија во Вашингтон.