Youtube ги брише песните означени како “Македонски” (Macedonian)

Најпополарниот видео сервис на интернет започна да брише песни кои што во насловот или во таговите го има зборот македонски или macedonian.

Според Youtube причина за бришењето на македонските песни е пријава за авторски права од голем број корисници на видео сервисот.

Предходно грчката дијаспора најави дека согласно преспанскиот договор ќе бара од сите сервис провајдери на интернет да ги брише материјалите во кои корисници од земјава го користат зборот Македонски.

Некои од песните како Бисер Балкански имаат по десетина милиони прегледи а авторите се починати што укажува на можност дека не се работи за класичен авторски спор туку за политичка акција врз база на Преспанскиот договор.

Граѓаните бараат објаснување

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156969409829158&id=633594157