Вучиќ: Србија ќе гради нафтовод кон Унгарија…

Претседателот на Србијаизјави дека согласно договорот направен со унгарскиот премиер Орбан, ќе изгради гасовод до унгарскиот град Аљо во должина до 128 километри, со што Србија ќе добие уште едно право на набавка и можност за поповолна за неа.

„Нафтоводот може да чини и до 100 милиони евра, особено што ќе ја користиме трасата на гасоводот до Унгарија“, рече Вучиќ.


По она што се случи во близина на Прага, Србија нема друг нафтовод освен ЈАНАФ. Немаме гасовод до Унгарија, што би ни значело многу, ниту на југ, до Црна Гора и Грција, бидејќи тоа не беше проблем“, рече Вучиќ./

Тој најави инвестиции од 12 милијарди за шест години во енергетиката. инфраструктура преку планот Србија 2025 година.

„По години ветувања, Хрватска стана несигурен снабдувач и ја разбравме пораката“, рече Вучиќ.

Тој најави дека изградбата на нафтовод низ Северна Македонија до албанското пристаниште Драч ќе се разгледува со партнери од Отворен Балкан.