Вучиќ: Не ги апсев тие што ги бараше Хашкиот суд

Српскиот претседател Александар Вучиќ на 19 март на прес-конференција рече дека налогот за апсење на рускиот претседател Владимир Путин издаден од Меѓународниот кривичен суд (МКС) на 17 март ќе има „лоши последици“ кога станува збор за човечки животи.

Вучиќ смета дека тоа несомнено е направено за „да му се отежне комуникацијата на Путин“, така што секој што разговара со него „има во глава дека тој е некој обвинет за воени злосторства“ и да се отежне „економската положба на Русија“.

„Дали можеби не сакате да склучите мир, или сите чекате пораз? Дали навистина мислите дека е можно да се победи Русија за три месеци, шест месеци или една година“, истакна Вучиќ.

Тој рече дека зад одлуката стојат „политички причини“, но дека „поважно е да се зачува мирот“.

„Србија го прифати Римскиот статут во 2001 година, а во 2009 година го потпиша прифаќањето на делокругот на работа на Меѓународниот суд.

Вучиќ се осврна и на можното апсење на претседателот на Србија. „Јасно ви е дека додека трае војната, Путин нема каде да дојде во Србија… А оние што ги бара Хашкиот суд не ги уапсив ниту со покана“, додаде Вучиќ.

Србија одбива да воведе санкции кон Русија поради нејзината инвазија на Украина, иако ја осуди инвазијата преку неколку резолуции во Обединетите нации.