Претседателот на Србија тврди дека Вашингтон вовел санкции на шефот на Безбедносно информативната агенција (БЈБ) на Србија поради нејзиниот однос со Русија, а не поради дрога, пренесе Ал џезира.

Реагирајќи на американските санкции, Александар Вучиќ, синоќа изјави дека Србија побарала информации од американската страна во врска со обвинувањата за злоупотреба на Вулин и дека доколку Србија ги добие овие информации „ние ќе го гониме Вулин“.


„Да најавев само еден ден пред тоа воведување санкции против Русија, Вулин немаше да биде санкциониран. Тоа не е нешто што го мислам, но го знам, бидејќи така ми беше кажано“, изјави Вучиќ.

Според американското Министерство за финансии, Вулин е вмешан во „меѓународен организиран криминал, нелегално тргување со дрога и злоупотреба на јавна функција“.

Поради ова, тој беше ставен на американската „црна листа“ на лица чии средства се замрзнати во САД, а на Американците или американските компании и институции, вклучително и банките кои работат во САД, им е забрането да прават бизнис со санкционирани лица.

Според американското Министерство за финансии, Вулин одржувал односи и со српскиот трговец со оружје Слободан Тешиќ, помагајќи му да дозволи неговата илегална испорака на оружје слободно да се движи низ границите на Србија.