Кинеската инвазија на Тајван би резултирала со пораз, но со огромна цена за сите вклучени земји, вклучително и САД и Јапонија, оценува Центарот за стратешки и меѓународни студии (CSIS).

Тинк-тенкот со седиште во Вашингтон собра воени експерти за да ги предвидат можните исходи од хипотетичкиот конфликт.

Во вкупно 24 симулации на „воени игри“, CSIS откри дека Кина би имала најмногу жртви, претрпувајќи загуби од околу 10.000 војници, 155 воени авиони, 138 големи бродови и затворање на околу 30.000 кинески преживеани на островот.

Таквиот неуспех, како и штетата од контранапад на копнените територии, може да ја дестабилизира владејачката Комунистичка партија, велат експертите.

Се очекува Тајван да загуби околу 1.100 војници, како и сите негови уништувачи и воени бродови;
Јапонија, дејствувајќи како американска база и засилување, беше би изгубила 112 авиони и 26 воени бродови;
и САД би можеле да загубат 3.200 војници, 270 авиони и 17 воени бродови.