Во воените дејствија во Украина загинал 25-годишниот син на морнар кој загинал на 26-годишна возраст во катастрофата на нуклеарната подморница Курск, јавуваат руски медиуми.

За време на воена специјална операција, загина 25-годишниот Данис Ишмуратов, син на морнарот Фанис Ишмуратов, кој служел во нуклеарната подморница Курск како техничар за турбинска група. Прес-службата на окружната управа на Баимаски ја потврдила информацијата за неговата смрт.

Данис Ишмуратов е роден во селото Мерјасово, област Баимаски, во јуни 1997 година. Дипломирал на Башкирскиот државен аграрен универзитет со диплома за граѓанска и индустриска градба. Од 2021 година, со договор служел во 201-та руска воена база во Таџикистан.

Нуклеарната подморница К-141 „Курск“ потона на 12 август 2000 година во Баренцовото Море за време на вежби. Загинаа 118 членови на екипажот.