Според годишниот извештај на бразилските власти, во 2020 година регистрирано е зголемување од 4,7% на бројот на убиствата во оваа земја споредено со претходната година.

Во последните 12 месеци има зголемување на бројот на насилни смртни случаи – вкупно 50.033.

Ова значи дека во просек биле извршувани 6 убиства на секој час , или по едно убиство на секои 10 минути.

Urban sprawl of Rocinha favela