Општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ од Тетово реагира за претставувањето на градот од градоначалникот Билал Касами како „главен град на Албанците во Република Северна Македонија“.

„Објавата на градоначалникот Касами на неговиот Фејсбук профил оправдано предизвика бура на реакции кај Македонците. Со оваа реакција на неговата објава ние како Општински комитет на ВМРО – ДПМНЕ Тетово сакаме да укажеме дека градоначалникот на Тетово треба да е свесен дека промоцијата на Тетово како центар на една заедница подразбира дискриминација на македонскиот народ и сите други кои живеат во Тетово.

Тоа ние нема да го дозволиме! Тетово за нас е и секогаш ќе биде срцето на Македонија и никогаш нема да биде центар само на една заедница. Градоначалникот Касами има мандат да ги следи трендовите на европските градови, а сите заедно сме тука да работиме и да придонесеме Тетово да прерасне во град во кој младите ќе сакаат да живеат а не град од кој си заминуваат.

Културата и духот на животот во Тетово подразбираат меѓусебна соработка, почитување и градење на подобри услови за живот на сите кои живеат во Тетово. На крајот сакаме да потенцираме дека улогата на градоначалникот е да создава подеднакви можности за сите без разлика на национална и верска припадност.

Се надеваме дека градоначалникот Касами веќе ја увидел тежината на зборовите во неговата објава и дека е свесен за негативните реакции кај неговите сограѓани Македонци“, стои во реакцијата на тетовскиот огранок на најголемата опозициска партија во Македонија, со чија помош Касами стана градоначалник и со чии четворица советници неговата партија БЕСА има мнозинство во општинскиот Совет.