Влегоа во војна со Македонците и се распаѓаат, не можат да учествуваат ниту на избори

Десетина години откако влезе во тотална војна со Македонците кои ги прогласи за Бугари и направи притисок врз другите бугарски партии за радикализација кон Македонија се распаѓа бугарското ВМРО на Каракачанов и Џамбаски.

Оваа партија која на последните два изборни циклуси не успеа да влезе во бугарското собрание на следните избори воопшто нема да учествува.

Официјално повикува на бојкот но реално нема моќ да кандидира пратеници и да води кампања.

,,Кога странските амбасади и маргиналните гласови ја диктираат бугарската политика, единствениот избор е бојкот! Оваа одлука ја донесе Извршниот комитет на ВМРО. Мотивите се детализирани во декларацијата што е усвоена на последниот состанок на раководното тело на партијата”, известија од партиската прес-служба.

„Две години во Народното собрание се репродуцираат исти политички партии кои трошат милиони лева за кампањи и избори.

Две години политички импотентни проекти кои се борат за власт.

Две години – прослава на политичката себичност“, се вели во соопштението според кое партијата започнала разговори за изградба на нов десничарско-конзервативен проект, кој во своите темели ќе ги стави христијанските вредности, моралните основи на бугарската, како и национално одговорните политики.

,,Последните две години докажаа дека ова и треба на Бугарија. Со оваа цел, ВМРО се обрати до ИТН, „Бугарски подем“ и други политички субјекти со кои можевме да најдеме заедничко разбирање за прашањата за согласност и политички дијалог, промена на уставниот модел и зајакнување на ингеренциите на претседателот, македонското прашање. итн.

Започнуваме активна кампања „Не поддржувам никого“ за да покажеме дека луѓето кои не сакаат да живеат во овој балон надуен од странските амбасади се сила која сè уште не го достигнала својот потенцијал. Тоа се луѓе кои имаат што да кажат и нивните гласот не е помалку важен од купениот цигански, корпоративен или турски глас”, се вели во соопштението на бугарското ВМРО.

Целиот текст на декларацијата во кој Македонија се споменува како централна точка:

Две години во Народното собрание се репродуцираат исти политички партии кои трошат милиони лева за кампањи и избори.

Две години политички импотентни проекти кои се борат за власт.

Две години – прослава на политичката себичност.

Истовремено, Бугарија е предмет на тотален надворешен притисок и обиди да се меша во внатрешните работи. Европа не турна за Македонија. Во странство не принудија да купиме нови авиони и да

пуштете ги борбените единици на нашата територија. Русија мафта со прстот кон нас и поддржува партија во нашиот парламент. Турција организира избори и испраќа онолку пратеници од ДПС колку што сака во Народното собрание. Дури и нашиот југозападен сосед тврди дека е „македонско малцинство“, а Бугарите се тепани по улиците на старата бугарска престолнина Охрид.

И сето тоа се случува кога скапоценоста и шпекулациите растат. Цената на сирењето, кашкавалот и млекото вртоглаво порасна.

Дрските трговци со луѓе ги кршат полициските автомобили и убиваат полицајци, а кога ќе бидат фатени, се извлекуваат со условни казни.

Бугарската енергија и ископувањето јаглен се загрозени во спроведувањето на зелените утопии.

Но, најлошото е што војната доаѓа кај нас. Помеѓу мирот и војната, ВМРО избира мир, со гаранции за територијалниот интегритет на Украина, во нејзините меѓународно признати граници од 1991 година, потврдено со Меморандумот од Будимпешта од 5 декември 1994 година, според кој САД, Руската Федерација и Велика Британија се гаранти, но и со почитување на правата на тамошните малцинства, пред сè – на Бугарите.

Денес на Бугарија и треба силно национално единство. Во Бугарија е можен и унгарскиот модел на силна и суверена европска држава.

Наместо тоа, ни се нудат избори без избори. И исто е дали некој ќе гласа за едниот или за другиот пол, затоа што се очекува странски геополитички вектори да го собираат несобираното. Односно целосно губење на суверенитетот. Или да нема влада – односно прослава на неодговорноста. Моделот не е во право! На системот му треба промена. Затоа, учеството на избори е беспредметно!

Затоа, ВМРО апелира до сите патриоти својот протест да го изразат со активно гласање со „Не поддржувам никого“ Не учествуваме во натпреварот на политичката себичност и борбата за субвенции, бидејќи на Бугарија и треба:

– Единствена национална политика за македонското прашање, за која се залагаат сите политички сили и ја спроведуваат сите влади;

– Антимонополско законодавство и борба против шпекулации и поткуп;

– Крај на војната во Европа;

– Деполитизација на миграцијата и безбедносните прашања;

– Промена на правилата, промена на системот. Уставни измени, затоа што денеска гласате за ГЕРБ – добивате ДБ, гласате за БСП – повторно добивате ДБ.

Веднаш по предвремените избори, ВМРО ќе почне да работи на создавање на широк национален сојуз на политички сили, јавни организации, интелектуалци и граѓани. За ова ќе продолжиме да работиме со сите сили и по следните избори, ко