Владата ги надмина своите ингеренции и го прекрши Уставот на Република Македонија поради што мора да сноси одговорност за вршење политички притисок врз Собранието за уставните измени, анализира екс пратеникот Илија Димовски.

,,Владата немаше право надвор од своите ингеренции да прифати обврска за промена на Уставот. Тоа не е во нејзина надлежност. Тоа е во исклучива и единствена надлежност на Собранието на Република Македонија.
Тоа е исто како вие да продавате имот на вашиот комшија, а комшијата не ви дал никакво полномошно за тоа”, вели Димовски според кого ЕУ не го наметна условот за внес на Бугари во Уставот на Република Македонија туку Европската Унија го прифати билатералниот Протокол помеѓу Република Македонија и Република Бугарија
со кој Министерството за надворешни работи превзема билатерална обврска пред Бугарија за внесување на Бугарите во Уставот на Република Македонија.


,,Европската унија тој билатерален Протокол го внесе во преговарачката рамка и стана европска обврска за нас.
Протоколот со Бугарија е потпишан од страна на Министерот за надворешни работи Бујар Османи. Протоколот предвидува обврска за Собранието на Република Македонија,
кое Бујар Османи ниту го претставува,
ниту смее во негово име да превзема обврски”, пишува Димовски кој оценува дека
протоколот, по својата содржина, излегува драстично надвор од самиот Договор за пријателство и соработка со Бугарија
и за државата создава огромни обврски.

,,Таквиот протокол ниту беше, ниту смее да биде предмет на ратификација од Собранието на Република Македонија.

Тој Протокол (заедно со Протоколот потпишан во 2019 година) е сериозен проблем кој не решава, туку очигледно создава нови конфликти.

Одговорноста на Министерот за надворешни и на Владата за превземени обврски надвор од своите овластувања не смее да биде обврска за Собранието.
Собранието мора да го одбие ова анти-државно и анти-уставно однесување на Владата и да создаде услови за нејзина одговорност”, порачува екс пратеникот.