Не се знае колку чини патувањето на премиерот и на владината делегација во Њујорк. Но, познато е дека за тендерот за саемот за вино во Белград на кој присуствуваа половина министри од владиниот кабинет се издвоени речиси 400 илјади евра. Повеќе се штедело на настаните и прославите дома.

Традиционално македонска делегација секоја година учествува на Генералното собрание на ОН во седиштето на организацијата во Њујорк заедно со лидерите од целиот свет. Ниту годинава не е исклучок, па така премиерот Димитар Ковачевски придружуван од неговата сопруга веќе цела недела е во САД. Секој негов чекор и средба е забележан, но она што не е познато е колку точно брои владината делегација и колку чини ова службено патување.

Од Владата се повикуваат на соопштението во кое е наведено дека премиерот е заедно со министерот за надворешни работи Бујар Османи и советникот за надворешни работи Едмонд Адеми, а друштво им прави и постојаниот претставник на земјава при ОН, Љубомир Фрчковски. Но, не е споменато името на министерот за образование Јетон Шаќири, кој ,исто така, учествуваше на самитот.

На 28-та седница во март годинава Владата усвои антикризни мерки за намалување на трошоците во јавниот сектор.

„Сите буџетски корисници и единки корисници добија задолжение да го намалат бројот на службени патувања и значително да се намали бројот на членови на делегации при патувања во странство“, беше една од донесените препораки од страна на Владата.

По само неколку месеци од оваа одлука, на почетокот на септември Владата потроши стотици илјади евра за учество на првиот меѓународен саем за вино, храна и туризам во Белград како дел од иницијативата „Отворен Балкан“, која ја предводат Македонија, Србија и Албанија.

Од штанд до штанд и насмеан Ковачевски дегустираше вино заедно со српскиот претседател Александар Вучиќ и албанскиот премиер Еди Рама. Ова задоволство е познато колку чинеше, бидејќи беше спроведен тендер.

Линк до целиот текст.