Вевчанецот Ранко Србаковски кој што на Фејсбук навредуваше и понижуваше татко на аутистични деца доби кривична пријава, може да добие 5 години затвор откако денеска го признал делото и е објавено дека добива кривична пријава.

Под притисок на јавноста и медиумите Србаковски добива кривична пријава за ширење расистички и ксенофобичен материјал преку компјутерски систем за што следува до 5 годишна затворска казна.


Денеска (27.08.2023) во ОВР Струга е извршен службен разговор со Р.С.(36) од Вевчани по поднесена пријава од Детска амбасада „Меѓаши“ и З.М. од Штип дека преку социјалната мрежа Фејсбук упатил коментари со кои сторил кривично дело по чл.394 од Кривичниот законик. Во службениот разговор Р.С. го признал делото, обезбедени се потребните докази и по целосно документирање на случајот, ќе биде поднесена кривична пријава до ОЈО Струга за ширење на расистички и ксенофобичен материјал преку компјутерски систем, се вели во соопштението на МВР.

Србаковски тврди дека бил мета на медиуми блиски на ВМРО-ДПМНЕ.