Продолжуваат обидите за бугарска асимилација на Македонците во Албанија но овој пат бугарските провокатори налетаа на Васил Стерјовски, претсетател на партијата на македонците во Албанија ,,Македонската Алијанса за европска интеграција” според кого провокаторите од Софија во Мала Преспа се како јеховини сведоци.

,,Во Албанија ако сакате да знаете бизнисот со бугарски пасоши во моментов е попрофитабилен од бизнисот со марихуана, еден бугарски пасош од 20 до 25 илјади евра за Албанците, за Македонци им ја одравте кожата. Пред десет години тука имавме попис, сите се декларираа како Македонци. Дури и тие што работеа за бугарската пропаганда се декларираа како Македонци”, им порачува Стерјовски на група бугарски новинари кои беа во посета на Мала Преспа.


Целиот разговор на Стерјовски со бугарските провокатори на овој линк

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid028vcE1owFnQtCo9S95TKzLquKC6r3ba2rtiY4bbPSMq5a7oWQSnC8v82CpBoFgbD1l&id=1038927768&mibextid=Nif5oz