Во коментар за украинската криза поранешниот грчки министер за финансии тврди дека „меѓународниот поредок заснован на правила“ не бил уништен со руската инвазија на Украина која тој сепак ја осудува, туку со американскиот и на НАТО напад врз, но и бомбардирањето на Клинтон на Југославија без дозвола на ОН, меѓу многу други претходни незаконски акти на Западот.

Јоанис „Јанис“ Варуфакис беше грчки министер во време на Апремиерот Алексис Ципрас. Тој беше генерален секретар на МеРА25, левичарска политичка партија, откако ја основаше во 2018 година. Како поранешен член на Сириза, Варуфакис беше член на грчкиот парламент заод јануари до септември 2015 година.