Холандскиот познавач на состојбите во Македонија и регионот Ханс Ван ден Берг тврди дека шефот на државата Пендаровски и екс вицепремиер и министер Никола Димитров се политички камелеони.

Ван ден Берг коментира статус на австралискиот новинар со македонско потекло Саша Узунов кој тврди дека претседателот Пендаровски бил дел од македонските тајни служби и бил поддржувач на Слободан Милошевиќ а потоа станал поддржувач на НАТО.


,,Не сум сигурен дали се работи за македонска трговија, но во 2001 година – кога поминав подолго време во Скопје и околината – веќе имаше луѓе како претседателот Пендаровски (тогашен портпарол на МВР, како Милошоски) и Никола Димитров. Се чини дека тие ја сменија страната повеќе од еднаш. Политички „камелеони“”, пишува холандскиот познавач на состојбите во Македонија.

Тој анализира дека сега Пендаровски има став кој е различен од тој на СДСМ а за Димитров вели дека своите разлики со СДСМ требало да ги брани додека бил на функција а не кога бил избркан од владата.

,,Зборувам за неколку децении во кои исти политичари играат различни игри со текот на времето, и потребно е малку време да се види низ нивните игри. Имаше големи надежи и за г-дин Пендаровски и за г-дин Димитров. Само Пендаровски изненадува со став кој е различен од СДСМ.

За време на функцијата Г-дин Димитров беше едно со премиерот Заев во воспоставувањето на Договорот за „Пријателство“ и Преспа, се додека не беше соборен од македонската влада. Да се зборува одстрана е многу полесно отколку да се спротивстави на мислење додека сеуште сте на функција и партиска икона”, смета Ван ден Берг за двајцата политичари кои ги познава долго време.