Адвокатот Зоран Стојановски од Тетово е подносителот на иницијативата за оценување на членот 11-а од Законот за помилување од 2016 година.

Стојановски иницијативата ја поднел пред три и пол години веднаш по амнестијата на поранешниот Претседател Ѓорѓе Иванов за 56 функционери и зачуден е зошто дури сега највисокиот суд донел одлука да ја разгледува.


„Немам одговор на ова прашање. Тоа го знае само Уставниот суд“, рече адвокатот Стојановски за ИРЛ.

Стојановски до Уставниот суд во 2016 година поднел пет иницијативи.

Но, на последната седница на судот во средата, судиите поведоа постапка само за членот 11 а од Законот за помилување кој овозможува претседателот на државата да повлече веќе донесена одлука за помилување.