Уште еден регион од Украина сака да се приклучи на Русија

Референдум за присоединување на украинската област Запорожје кон Русија е во техничка подготовка, а конечниот датум се уште не е одреден, изјави Артјом Чарлеј, помошник на член на Генералниот совет на воено-цивилната администрација на областа.

„Во моментов се разработуваат технички прашања – кога да се направи, како да се направи. Моментално работиме на ова прашање бидејќи значителен дел од областа, каде што живее речиси половина од населението, е контролирана од Западот.

Претходно, членот на Главниот совет на воено-цивилната управа на округот Владимир Рогов објави дека околу 70% од територијата на областа Запорожје е „ослободена“, т.е. е под контрола на руските сили.

Во исто време, сепак, регионалниот центар останува под контрола на украинската армија – градот Запорожје, каде живее речиси половина од населението во регионот.