Унгарија се најде на списокот „непријателски земји“ на Русија

Унгарија е ставена на листата непријателски земји кон Русија поради приклучувањето кон санкциите, изјави рускиот амбасадор во Унгарија Евгениј Станиславов но истакна дека каналите за комуникација остануваат отворени.

„Будимпешта покажува прагматична позиција, и не се откажува од своите интереси ниту под притисок на сојузниците во ЕУ и НАТО“, изјави шефот на дипломатската мисија.


Според него, политиката на Унгарија се заснова на желбата да ги заштити своите интереси, имајќи предвид дека таа ги доживува негативните последици од украинската криза и антируските санкции воведени од ЕУ и САД.

„Донекаде Будимпешта успева во тоа, но факт е дека Унгарија ги потпиша сите антируски пакети санкции на Брисел и е принудена строго да ги почитува. Затоа е класифицирана како земја која не е пријателска Русија, против која може да се примени нашиот одговор на санкциите“, рече тој. е Станислав.

Според него, санкциите имаат сè понегативен ефект врз сите области на соработка меѓу Русија и Унгарија, вклучително и економијата, политиката, културата и контактите меѓу луѓето.