Естонија е подготвена да ѝ помогне на Украина да ги мобилизира своите граѓани во странство, доколку двете земји потпишат соодветен договор, соопшти Укринформ.

Во моментов, во Естонија има околу 7.500 украински граѓани на возраст за регрутирање (од 25 до 60 години), но многу од нив се ослободени од мобилизација.
Мобилизацијата се однесува на оние кои дошле во Естонија по 24 февруари 2022 година и се таму со дозвола за привремен престој.

Во моментов, Украина не може да ги мобилизира Украинците кои живеат во Естонија, бидејќи за тоа е потребен договор меѓу државите.

Украина сака да мобилизира дополнителни 450.000-500.000 граѓани…

Врховниот командант на вооружените сили на Украина, Валериј Залужни, рече дека го поддржува новиот нацрт-закон за мобилизација на земјата, но не се согласува со некои од неговите одредби, како што е регрутирањето жени.