Украина ја охрабрува Бугарија да ги даде и своите МиГ-29, откако Полска, а потоа и Словачка дадоа дел од нивните, изјави портпаролот на Министерството за одбрана на Украина Јуриј Сак за бугарската БНТ.

Според него, Украина се подготвува за пролетна офанзива и треба да ги зајакне своите воздушни сили, кои обезбедуваат воздушна покривка за копнени операции.

Јуриј Сак, исто така, рече дека украинските вооружени сили водат тешки битки во Бахмут и Авдеевка и секојдневно убиваат меѓу 900 и 1.000 руски војници, кои Русија ги користи како „топовско месо“, дека и Украина има жртви.

Сак истакна дека проблемот со авионите е сличен на оној со тенковите кога земјата првпат побара тешко оружје од своите сојузници минатата година, пренесоа медиуми..

До крајот на јануари Бугарија на украинската страна и го обезбедуваше оружје и муницијата според договорот со Украина, ратификуван во Народното собрание“, изјави бугарскиот министер за одбрана Димитар Стојанов.

Тој ја увери јавноста дека „нема да испратиме војници во Украина“ и додаде дека толкувањата на измените во Законот за одбрана и вооружените сили на Република Бугарија се обиди за манипулација на јавното мислење преку давање погрешни информации, играње со народната стравови“.