Обвинителството на Ерменија известува дека ја чекаат одлуката за екстрадиција на обвинетиот македонски дипломат кој надлежните органи на Република Србија.

На 27 август српските власти врз основа на црвена потерница на Интерпол го пронашле и уапсиле Миле Миленковски, државјанин Македонија, баран од Ерменија.


Советникот на главниот обвинител Гор Абрахамјан за „Азутунија“ изјави дека Миленковски, државјанин на Македонија, со учество на 5 граѓани од Северна Македонија, Бугарија и Украина, му помогнал на ерменски граѓанин да избега од Ерменија.

„Според информациите официјално доставени до Обвинителството, тој е пронајден и уапсен од надлежните органи на Република Србија, во врска со што Обвинителството веќе ги подготвува соодветните документи во рамките на процесот на предавање во Република Ерменија “, рече Гор Абрахамјан.

Миленковски е заменик -шеф на македонската мисија во ОБСЕ но советникот на јавниот обвинител во Ерменија дека нема такви податоци.

Програмата од 1,5 милијарди американски долари што го поврзува северот на Ерменија со јужниот дел, стана предмет на внимание на органите на прогонот по револуцијата во 2018 година. Според органите за спроведувањето на законот, службеници вклучени во проектот и претставници на различни компании извршиле прекршоци, како резултат на што изградбата на патот Север-Југ не беше завршена околу 10 години.

Во 2019 година, обвиненијата беа покренати против него во случајот со францускиот „Сафеј Ес. А. Бранислав Димитријик и менаџер на тимот на заедничкото вложување„ Ептиса “, на кого македонскиот дипломат му помогнал да избега од Ерменија.

Според Обвинителството, Бранислав Димитријик потпишал изјава дека нема да замине од Ерменија но со помош на Миленковски и други странци, тој ја напуштил Ерменија во 2019 година, обидувајќи се да ја избегне правдата.

“Зборуваме за државјанин на Република Македонија, кој е претставник на една од компаниите вклучени во изградбата на проектот за Коридорот пат-север-југ. Тој беше обвинет по член 178 од Кривичниот законик”, вели Абрахамјан, пренесуваат ерменските медиуми.

Воскреснува аферата “Пасоши за мафија”, евакуираниот Ерменец патувал со македонски пасош