Турција вечерва ги прекинува спасувачките опарации

Речиси две недели по најсмртоносната катастрофа во поновата историја на земјата, Турција најави дека ги прекинува операциите за потрага по преживеани од катастрофалните земјотреси на 6 февруари.

Шефот на турската Агенција за управување со катастрофи и вонредни состојби (АФАД), Јунус Сезер, најави дека потрагата и спасувањето во голема мера ќе заврши до недела навечер.

Повеќе од 46.000 луѓе загинаа по земјотресот што ги погоди Турција и Сирија на 6 февруари.

Се очекува бројот на жртвите да се зголеми, бидејќи сега е познато дека околу 345.000 станови во Турција се уништени, а многумина се уште се водат како исчезнати.