Вчлерашниот рилатерален состанок Турција-Шведска-Финска не резултираше со никаков напредок.

Турција не покажа знаци за укинување на блокадата за влез на Финска и Шведска во НАТО, пишува европското издание на американскиот весник „Политико“.

Претставниците на трите земји се состанаа за прв пат од ноември, откако НАТО соопшти дека очекуваат промена во позицијата на Турција.

„Најважното нешто денес е што се собравме“, изјави шведскиот преговарач Оскар Стенстром за новинарите во седиштето на НАТО во Брисел по разговорите. Партиите, рече тој, „се договорија за понатамошни состаноци“.

Додека 28 од 30-те сојузници на НАТО брзо го одобрија Шведска и Финска да се приклучат на алијансата, парламентите на Турција и Унгарија допрва треба да ги ратификуваат нивните апликации за членство.

Анкара, Стокхолм и Хелсинки потпишаа меморандум во кој се наведени чекорите што земјите ќе ги преземат за решавање на загриженоста на Турција за извозот на оружје и тероризмот на самитот на алијансата во Мадрид минатото лето, кога лидерите на НАТО одлучија да ги поканат Шведска и Финска да се приклучат.

Но, и покрај промените во политиката во Финска и Шведска, како што се нацрт-законите дизајнирани да го спречат учеството во терористички организации, Анкара продолжи да го блокира членството и да покренува приговори – особено против Шведска.

Тензиите се особено високи откако екстремно десничарски дански политичар запали копија од Куранот во Стокхолм пред турската амбасада во јануари.