Трифонов: „Заев се сретна со луѓе во Софија кои не се ништо“

Лидерот на бугарската партија „Има таков народ“, која претендира да биде водечка во коалицијата што ќе ја формира идната бугарска влада, со ироничен коментар за посетата и средбите на македонскиот премиер Зоран Заев на Софија.

„Македонскиот премиер Зоран Заев се сретна со луѓе во Софија кои не се ништо“, изјави Слави Трифонов, за време на состанок со студенти во Пловдив, јави дописникот на БГНЕС.

„Денес, Зоран Заев се состана со Бојко Борисов и Корнелија Нинова. Тоа е негово разбирање“, додаде Трифонов, нагласувајќи: „Тој (Заев) мораше прво да ги види претседателот и премиерот“.

Слави Трифонов вели дека Македонија не може да започне преговори без да го исполни потребното.

Се додека Бугаринот не е спокоен во врска со својата историја, што е претставува Македонија, нашето мислење ќе биде исто како и на сите Бугари “, додаде тој.

БГНЕС потсетува дека Зоран Заев ја започна својата посета на Софија со средба со Бојко Борисов во седиштето на ГЕРБ. Потоа беше примен од лидерот на БСП, Корнелија Нинова и дури потоа отиде на разговори во Советот на министри со привремениот премиер Стефан Јанев.

Официјалниот дел од неговата посета заврши во Претседателството, каде беше примен од Румен Радев.

Новинарот на БГНЕС појасни дека „Има таков народ“ одбил средба со Заев. Самиот Заев призна дека тоа се должи на обврските поврзани со нивната изборна кампања.