Треба ли да се расправа чиј е Делчев!?

сторичарот Петар Тодоров вели дека е депласирано прашањето чиј е Гоце Делчев.

„Има нешто кај него што не поврзува, затоа сакаме заедно да го чествуваме, не можеме да го чествуваме затоа што бил Бугарин. Дел е од бугарската историска традиција, не можеме да го негираме тоа, но дел е и од нашата, а што е поважно доста важен елемент за државоста на Македонија“, вели Тодоров, додавајќи дека реакциите се избрзани.


На изјавите во Бугарија дека Делчев се декларирал како Бугарин, тој посочува дека има документи каде се декларирал и како Македонец, пренесува Фокус.