Трамп: САД ја носат Украина на грб, ЕУ малку дава

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп ја критикуваше актуелната американска влада за огромните средства што ги дава во Киев, додека Европа „дава многу малку“.

Всушност, европските земји се тие кои се соочуваат со последиците од украинскиот конфликт, нагласи поранешниот претседател.


„Зошто даваме повеќе од 40 милијарди долари на Украина, додека Европа дава многу малку, а очигледно европските земји се многу повеќе погодени од руската инвазија отколку САД“, праша Трамп.

Европските земји мора да дадат „фер“ и еднаков придонес за да му помогнат на Киев, смета Трамп.