Поранешниот претседател Доналд Трамп го критикуваше претседателот Џо Бајден за подготовката да испрати војници во Европа во одбрана на Украина за време на собирот во саботата вечерта, барајќи наместо тоа да ги испрати на полициската граница на Америка.

Говорејќи во Конро, Тексас, тој го обвини Бајден дека дозволил милиони луѓе да влезат во земјата додека се грижи за безбедноста на странска нација.

„Пред да испрати војници за одбрана на источноевропската граница, тој мораше да ја брани нашата граница овде во Тексас“, рече Трамп.

„Пред нашите лидери да зборуваат за инвазија на други земји, тие мора да гго спречат напаѓањето нашата земја“, заклучи поранешниот претседател.

Трамп оцени дека некомпетентната и слаба политика на американскиот претседател Џо Бајден може да доведе до Трета светска војна.

„Слабоста и неспособноста на Бајден се реален ризик од Трета светска војна“, рече Трамп.

Тој рече дека за време на претседателствувањето на Бајден, Северна Кореја го зголемила лансирањето на ракети на рекордно ниво и забележала слабости во повлекувањето на американските трупи од Авганистан.