Повикот на Трамп е дел од неговите најнови напори да ги принуди американските компании да се вратат земјата.

Трамп за новинарте изјави дека му рекол на извршниот директор на „Епл“, Тим Кук кој бил негов добар пријател да го врати производството во САД од Кина..

„Изгради ги фабрките тука“.Кина е најголем корисник на Apple, бидејќи паметните телефони се склопуваат таму, пренесуваат агенции.