Скопје денеска повторно беше на врвот на листата на најзагадените градови на светот со висок индекс на загадување од 166, веднаш после Багдад, Делхи и Пекинг. Зголемените цени на струјата, огревното дрво и пелетите оваа зима се „гарант“ дека во градовите ќе има високо аерозагадување кое веќе се чувствува, иако не се надминати праговите за алармирање. Но, ќе изостане дополнителниот товар од штетни емисии што во амбиенталниот воздух ќе го испуштаа скопските топлани, ако ЕСМ успееше да се префрли на алтернативното гориво дизел, како што посакуваа од раководството на енергетската компанија заради скапата цена на гасот. Но, Минстерството за живота средина неодамна „ги пресече“ тие планови откако министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини им објасни дека процедурата за добивање на нова или измена на постојната А-интегрирана еколошка дозвола трае околу 90 дена.

Цела анализа тука.