Актуелниот претседателот на НСДП и поранешен жпПретседател на Собрание и накдидат за пртетседател на државата, Тито петковски вели дека е нужно да се распише консултативен референдум околу прашањео „Дали Македонија треба да ги продолжи преговорите со Бугарија онака како што таа ги бара или не?“.

во синоќешното гостување на „само вистина“ на Канал 5 ТВ, тој рече дека прашањето, секако, третаба да го утврдат политичките партии сиконсензус.

Петковски искажа незадоволство од дефанзивната политика на актуелата власт во однос на нападите од соседна Бугарија.

„Не можеме да дозвоплиеме во некое идно време тие да побараат овде да иградиме споменици на нивните борци, откако ќе ги урнеме нашите„ рече Петковски, кој не се согласува дека дека Македонија треб да се држи до дефанзиниот став во односите со источниот сосед.

Тој повика и бугарскиот претседател Румен Радев да дојде во Македонија и да се поклони на жртвите на бугарскиот фашизам.

-Само така ќе почне процес на помирување, на кој треба да му претходи процес на извинуваање и мислам дека Македонија и Бугарија ќе станат најблиски земји доколку дојде до извинување, вели Петковски.