Унгарската полицијата уапсила 17-годишник во поради основано сомневање дека правел план за масакр.

Тој во една виртуелна игра нацртал совршена скица од своето поранешно основно училиште, во која влегол со пиштол, ги застрелал сите што се движеле, а планот го на неколку социјални мрежи го претставило својот план.


Тој планирал да купи пиштол кога ќе наполни 18 години. Сакал да оди и на стрелиште за да научи техники на гаѓање. Често посетувал веб-страници кои известуваа за неодамнешните пукотници во САД.

„За време на распитот на осомничениот, тој негирал дека сторил кривично дело подготовка за убиство. Рече дека не сакал да убие никого или да добие пиштол. Тој изјавил дека страда од многу сериозни психички проблеми“, изјави Золт Џог, портпарол на Окружното обвинителство.