Tesla ќе повлече 356.309 возила Model 3 произведени помеѓу 2017 и 2020 година поради проблеми со задната камера и 119.009 возила Model S поради проблеми со хаубата.

Утврдено е дека Моделот 3 може да го оштети кабелот на ретровизорот при отворање и затворање на багажникот, што може да го блокира погледот на патот и да доведе до судир, соопшти американскиот регулатор за безбедност на патиштата.


Моделот S, од друга страна, има проблеми со прицврстување на хаубата што може да доведе до негово отворање и блокирање на шофершајбната, а исто така вклучува и ризик од судир, додава NHTSA.

Тесла соопшти дека не биле свесни дека проблемите веќе предизвикале судир, повреда или смрт, според регулаторот.

Вкупниот број на возила што компанијата ќе ги повлече е речиси еднаков на бројот на испорачани автомобили минатата година. По информациите за повлекувањето на возилата, од Тесла не биле достапни за коментар.

Регулаторот неодамна објави истрага за 580.000 возила на Tesla поради одлуката на компанијата да дозволи прикажување на видео игри додека возилото е во движење. Тесла последователно се согласи да ја блокира опцијата, додаде регулаторот.

Во август, NHTSA започна официјална истрага за безбедноста на системот за поддршка на возењето Autopilot на Tesla по серијата судири.

Во февруари, компанијата се согласи да повлече 135.000 возила со екрани на допир, кои исто така вклучувале и ризик од судир, потсетува Ројтерс.